AZ OKTATÁS ÉS GYERMEKESÉLY KEREKASZTAL: KI MIBEN TUDÓS… The Education and Children’s Chances Roundtable: Showtime for experts

Printable version of the article  
Send this article by mail  
 
 

The article (published in a Hungarian education research journal) analyses how scientific paradigms and the strategy of scientific legitimacy became important to policy-making in Hungary through the examination of a “critical episode”: the work of the Education and Children’s Chances Roundtable in 2007-2008.

A tanulmány a 2007-2008-as időszakban működő Oktatás és gyermekesély kerekasztal tevékenységét vizsgálva elemzi a tudományos paradigmák előtérbe kerülését és a tudományos legitimáció stratégiát a politikaformálásban. A kerekasztalnál összegyűlő szakértők tevékenységét a magyar oktatáspolitikai mezőt alkotó testületek, valamint a politika számára felkínált szakértői tudásformák metszetében értelmezzük. Az elemezés középpontjában az említett időszakban politikai befolyásért versengő közpolitikai paradigmák (szociológiai, pszichológiai, közgazdasági, közpolitikai elemzői) feltérképezése áll. A szakértői kerekasztal tevékenységén keresztül az oktatáspolitikai döntéshozatalt informáló tudástípusok, tudományágak átrendeződését, valamint a politikai térbe lépő tudományos tudásokhoz kapcsolódó meggyőzési technikákat vizsgáljuk.


© 2011 Knowandpol Designed and Powered by platanas